Alexanderteknikk-lærer
Halvard Heggdal
C.J. Hambros plass 7, Oslo
Alexanderteknikk og svømming


Alexanderteknikk

Undervisningen

Timebestilling

Halvard Heggdal

blogg

Tips & artikler

Litteratur

Lenker

Forsiden

Da jeg begynte å ta timer i Alexanderetknikk trodde jeg at teknikken egnet seg dårlig for svømming. Muligens hadde jeg en idé om at Alexanderteknikk bare dreide seg om "kroppsholdning" og ikke gjaldt uten fast grunn under føttene. Jeg kunne ikke tatt mere feil. Det finnes ingen aktivitet der Alexanderteknikken kan spille en større rolle enn svømming. Ingen annen aktivitet kan medføre så mye unødvendig kaving og sløsing med krefter.

Balanse
God svømming avhenger av at du kan flyte balansert i vannet. Flyte balansert avhenger av at du kan legge fra deg hodet og la ryggsøyla være lang. Med andre ord: ren og skjær Alexanderteknikk.
I vannet kan du virkelig utnytte evnen du har til å la nakken være fri og gi slipp på hodet. Vannet vil ta imot vekten av hodet ditt. Du kan la ryggsøyla være lang, og du vil ha en lang kropp som kan gli lett gjennom vannet.
Øv på å gi slipp på hodet når du ligger på ryggen, på siden, og på magen i vannet. Det er lettest å få til når du har litt fart forover, men prøv også liggende i ro.

Pust
Lar du hodet flyte i vannet må du gjøre noe for  å kunne puste (bortsett fra når du svømmer på ryggen). En av de viktigste grunnene til at mange kaver når de svømmer, er spenningene de tror de må bruke for å puste.
Du puster ut gjennom vann, og så bruker du Alexanderteknikken slik at du med en fri nakke beveger hode og ryggsøyle for å få munnen over vann et øyeblikk, på en slik måte at du minst mulig forstyrrer strømlinjeformen i kroppen. Det lønner seg å bruke tid på å eksperimentere med utpust og innpust ved bassengkanten eller stående i vannet. Det er lett å spenne seg ubevisst når du skal puste inn. Tenk at hodebevegelsen som skal til for å puste er enda en anledning til å tenke "gi slipp på hodet".

Teknikk
En fin ting med svømming er at du bruker bevegelser du ellers ikke bruker så mye. Men det betyr også at det er lett å bruke mer spenning enn nødvendig, og belaste enkelte deler av kroppen unødvendig mye.
Lar du hode og ryggsøyle være i fokus, lar vannet fortelle deg hva som er hensiktsmessig bruk av kraft og lar målet være å gli lettest og lengst mulig gjennom vannet, vil du svømme mer effektivt enn gjennomsnittet du ser i en svømmehall eller på stranda.
Det er ikke sikkert det blir hva en spesialist ville kalt "god" svømmeteknikk, men når god organisering av hode og ryggsøyle (det Alexander kalte "primary control") er førsteprioritet får du en fleksibel teknikk og et utmerket utgangspunkt for å forbedre svømmeteknikken ytterligere.

Trening og meter
Svømming er sunt, blir det sagt. Og når noen kaver seg gjennom vannet og kjenner at de må bruke muskler tenker de at "dette er bra trening". Og jo mer kaving jo "bedre trening". Men hva trener de på? De trener på å kave, på å belaste kroppen unødvendig. Det er grenser for hvor sunt det er, selv om det er sunnere enn å ligge på sofaen. Når du har holdt på med Alexanderteknikken ei stund mister du lysten på uhensiktsmessig bruk av krefter. Du fokuserer på kvalitet i stedet.
Du vil også ha mindre tendens til bare å telle lengder, en annet tegn på et noe sykt forhold til svømming. Det som teller er hva som skjer her og nå, balansen, kraften og motstanden i vannet, å gli.
Tar du deg tid til å leke med vannet er det så mye du kan lære om det å bruke kroppen din, om å puste, være tålmodig, vente, om å bevege seg fritt. Det haster rett og slett ikke med å komme seg over til andre siden, og i alle fall ikke opp på land. Med Alexanderteknikken kan du få et nytt forhold til kroppen din, og dermed et nytt forhold til vannet.

Til toppen av siden

Tilbake til
Tips & artikler