Alexanderteknikk-lærer
Halvard Heggdal
C.J. Hambros plass 7, Oslo
Ofte stilte spørsmål

Alexanderteknikk

Undervisningen

Timebestilling

Halvard Heggdal

blogg

Tips & artikler

Litteratur

Lenker

Forsiden

 • Hva er Alexanderteknikk?
  Det finnes ingen offisiell definisjon av Alexanderteknikken. Hva slags definisjon jeg velger avhenger av hvem jeg snakker med.
  En veldig enkel definisjon kan være:
  en teknikk du kan bruke for å unngå unødvendige muskelspeninger
  På fagspråket sier vi at Alexanderteknikken er en ferdighet som består av tenkemåtene inhibition og direction, en form for mentale beskjeder.
 • Hvorfor heter det Alexanderteknikk?
  Teknikken har navn etter Frederick Matthias Alexander (1869-1955), en australsk skuespiller.
  Tradisjonelt har "Alexanderteknikk" vært brukt både om selve teknikken og undervisningsmetoden. Det er mest korrekt å bruke "Alexanderteknikk" bare om selve teknikken.
 • Kan Alexanderteknikken gjøre meg frisk?
  Nei. Alexanderteknikken kurerer ingenting. Alexanderteknikken er ikke en behandlingsform. Alexanderteknikken bedrer den generelle helsetilstanden ved å redusere unødvendig bruk av krefter og bedre kvaliteten på bevegelser.
 • Kan Alexanderteknikken hjelpe mot smertene jeg har?
  Ja, forutsatt at smertene direkte eller indirekte er forårsaket av unødvendig muskelspenning. Fokus i undervisningen er alltid på kvalitet på bevegelser, ikke smertene. I hvor stor grad smerter vil reduseres er umulig å forutsi.
 • Hvor mange timer trenger jeg?
  Å lære Alexanderteknikk er en individuell prosess. Antall timer avhenger av hvem du er, og hva du ønsker å oppnå med Alexanderteknikken. Det er vanlig å anslå 20-30 timer for å få erfaring og kunnskap nok til å mestre teknikken i ulike sammenhenger. Å lære Alexanderteknikk kan sammenlignes med å lære å kjøre bil.
 • Hvor ofte bør jeg ha time?
  Det er vanlig å ha time en gang i uken. Både timehyppighet og lengde på timene kan tilpasses læringsprosess. Har du spesielle behov er det bare å si fra om det.
 • Må jeg ha på meg treningstøy?
  Nei, vanlige klær går greit så lenge du kan bevege deg fritt i dem. Du vil bli bedt om å ta av deg skoene.
 • Hva er riktig posisjon for hodet/skuldre/bekken?
  Det finnes ingen "riktige" posisjoner. Inntar du en bestemt posisjon har du stivnet. Du må alltid være ute etter å holde minst mulig fast på deler av deg selv.

 • Hvordan kan du kjenne noe når du berører så lett?
  Alexanderlærere lytter med hendene. Skal du lytte til noe som knapt høres må du være helt stille selv. Derfor brukes stort sett ganske lett berøring.
 • Hva kan jeg gjøre selv?
  Det er tre ting du kan gjøre selv: bli kjent med din egen anatomi, lære deg å bruke «aktiv hvilestilling», og trene opp evnen til selvobservasjon.
 • Blir Alexanderteknikken automatisk eller må jeg alltid være bevisst?
  Du vil etterhvert ha teknikken "i bakhodet" bokstavelig talt, og legge merke til når du begynner å stramme slik at du kan la være å gjøre det. Men all framgang avhenger av oppmerksomhet, av at du er tilstede her og nå.
 • Hvor mye koster en time?
  Prisen er for øyeblikket 380 kroner, 300 for studenter.
 • Har du refusjonsrett?
  Nei, Alexanderteknikk-lærere er ikke helsepersonell og er ikke dekket av refusjonsordning.


Har du andre spørsmål du ønsker svar på?
Send meg epost:
halvard@alexanderinfo.no