Alexanderteknikk-lærer
Halvard Heggdal
C.J. Hambros plass 7, Oslo
Alexanderteknikk for musikere: utøving


Alexanderteknikk

Undervisningen

Timebestilling

Halvard Heggdal

blogg

Tips & artikler

Litteratur

Lenker

Forsiden

Å bruke Alexanderteknikken i en konsert-situasjon krever at du mestrer teknikken. Alexanderteknikken må være integrert i måten du spiller/ synger/dirigerer på. Det betyr at du først må bruke teknikken under daglig øving. Men du kan på et tidlig tidspunkt begynne å benytte Alexanderteknikken under mentale forberedelser.

Prestasjonsforberedelse
Som prestasjonsforberedelse har tradisjonelle avspenningsøvelser den ulempen at utøvingssituasjonen blir assosiert med en tilstand hvor du er tung og slapp. Det kan skape både teknisk og følelsesmessig konflikt. Alexanderteknikken gir avspenning, men gjennom å gjøre muskel- skjelettsystemet velorganisert. God organisering kjennetegnes av en følelse av letthet. Du er balansert, følsom og bevegelig, og har de beste forutsetninger for konsertsituasjonen.

Nervøsitet og sceneskrekk
Alexanderteknikken fjerner ikke nervøsitet. Men ved å bygge ned unødvendig spenning vil nervøsitet ha mindre negativ innvirkning.
Sentralt i Alexanderteknikken er oppmerksomhet om forholdet mellom hode og ryggsøyle. Å ha en "fri" nakke er et viktig virkemiddel. Siden nakkespenning er del av den fysiologiske reaksjonen på stress og angst bidrar Alexanderteknikken til å dempe nervøsiteten.
Med Alexanderteknikken unngår du unødvendig spenninger ved å tenke "lengde og bredde" i kroppen. Følelsesmessig innebærer det at du i en stress-situasjon har rom nok inni deg til å tillate følelsen av nervøsitet. Du kan romme og dermed ha kontroll over den følelsesmessige energien som ekstra adrenalin gir deg.

Konstruktiv oppmerksomhet
Alexanderteknikk er en måte å organisere oppmerksomheten på. Din kjerne er hodet og ryggsøyla. Med det som utgangspunkt har du oversikt og kontroll. Alexanderteknikken er på den måten ikke noe ekstra du gjør i konsert-situasjonen, bare en regulerings-mekanisme. Musikken er viktigst og er i fokus, Alexanderteknikken er i bakgrunnen (eller bokstavelig talt i bakhodet). Å spille musikk er som å seile på ei elv. Du lar deg drive med strømmen. Alexanderteknikken er styreåra som du kan bruke om nødvendig for å holde kursen.


Spørsmål

Har du spørsmål angående Alexanderteknikk for musikere eller vil bestille time, kan du ringe meg på mobil: 41 41 90 96
eller sende epost til:
halvard@alexanderinfo.no

Til toppen av siden

Tilbake til
Tips & artikler