Alexanderteknikk-lærer
Halvard Heggdal
C.J. Hambros plass 7, Oslo
Avspenning

Alexanderteknikk

Undervisningen

Timebestilling

Halvard Heggdal

blogg

Tips & artikler

Litteratur

Lenker

Forsiden

Alexanderteknikken blir ofte definert som avspenningsteknikk. Det er bare halve sannheten. Alexanderteknikken er mye mer enn det.

Smart avspenning
I tradisjonelle avspenningsøvelser fokuseres det på å være tung og slapp. Det er greit nok når du skal hvile, men du kan ikke samtidig være balansert og bevegelig.
I Alexanderteknikken tenker vi retning, vi følger kroppens struktur og funksjon. Med Alexanderteknikken lærer du hvordan du kan tenke avspenning mens du er i bevegelse.

Uvaner
Tradisjonelle avspenningsøvelser kan bidra til å senke spenningsnivået, men de gjør ingenting med de spenningsmessige uvanene du har. Jeg brukte avspenningsøvelser hver dag i mange år i forbindelse med at jeg øvde fiolin.
Men avspenningsøvelser var bare delvis nyttig fordi jeg stadig ble like anspent igjen.
Det var først når jeg begynte med Alexanderteknikken at jeg oppdaget hvor mye unødvendig spenning jeg brukte. Det var først når jeg begynte å bruke mindre spenning at jeg virkelig oppnådde avspenning.

Tenke nytt
Hvis du bruker for mye spenning er du så vant til det at du ikke merker at du gjør det. Å ha timer i Alexanderteknikk er veldig nyttig fordi du får oppleve bevegelsene dine på en ny måte. Du kan begynne å oppdage hvor mye muskelspenning du bruker.
Hvis du er vant med å bruke for mye spenning har du en ubevisst tro på at så mye spenning er nødvendig. For å oppnå avspenning må du tenke annerledes. I en Alexanderteknikk-time utforsker vi nye måter å tenke på.

Omorganisering
Når du begynner å bevege deg med mindre spenning blir arbeidsbelastningen fordelt annerledes i muskulaturen. Det skjer en omorganisering av spenning. Det er som å stemme en gitar. Noen strenger må strammes, andre slakkes. Tradisjonelle avspenningsøvelser er som å slakke alle strengene på gitaren, den blir ubrukelig til å spilles på. Alexanderteknikken. derimot,  "stemmer" kroppen din slik at du er klar for bevegelse.

Følsomhe
t
Når spenningsmessige uvaner forsvinner blir muskulaturen mer levende og dynamisk. Det innebærer at muskulaturen blir mer følsom. Det er en direkte sammenheng mellom for mye spenning og mangel på følsomhet for muskelspenninger. Alexanderteknikken gjør at du ikke bare er mer avspent, men også at du lettere legger merke til når du bruker for mye muskelspenning. Dermed kan du lettere la være å spenne deg.

Å la være å spenne seg er mer effektivt enn avspenning.

Til toppen av siden

Tilbake til
Tips & artikler