Alexanderteknikk-lærer
Halvard Heggdal
C.J. Hambros plass 7, Oslo
Aktiv hvile-stilling


Alexanderteknikk

Undervisningen

Timebestilling

Halvard Heggdal

blogg

Tips & artikler

Litteratur

Lenker

Forsiden

I Alexanderteknikken er vi ute etter å få til god organisering av muskelspenninger. Det vi kaller aktiv hvilestilling, eller semi-supine, hjelper deg å få dette til. Aktiv hvilestilling er en ideell posisjon for å frigjøre nakke og rygg og finstemme muskelskjelett-systemet.  Under en time i Alexanderteknikk er det vanlig at eleven ligger i aktiv hvilestilling en del av tiden. Du kan benytte deg av aktiv hvile hjemme på egen hånd for å oppnå noe av samme effekten som du får i en time.

Infobrosjyre om Aktiv hvile i pdf-format


Hvordan

 • Ligg på et fast underlag. Seng eller sofa er for mykt, en yogamatte kan fungere fint.
 • Ligg på ryggen med knærne bøyd, føttene i bakken, og hodet hvilende på noen bøker.
 • Sørg for å ha et underlag eller sokker som er slik at føttene ikke glir.
 • Høyden av bøker varierer fra person til person. Det viktige er at hodet ikke faller bakover. Bredden av tre   til fem fingre bruker å være passe. En  Alexanderlærer vil kunne si hva som passer for deg.
 • Hendene kan plasseres på kroppen eller langs siden. Hendene på bryst, mage eller hofter gjør det lettest å gi slipp på spenninger i skuldrene.
 • Munnen bør være lukket slik at du puster gjennom nesen.
 • Øynene bør helst være åpne. Det ideelle er å være avspent men samtidig våken. Men det gjør ikke noe om du skulle lukke øynene av og til.
 • La føttene hvile på bakken, la ankler og hofter være myke og la knærne peke mot taket.
  Om du i begynnelsen har vansker med å balansere knærne uten å bli anspent kan du legge ned det ene beinet, gjerne med ei pute under kneet. Eventuelt kan du legge beina på en stol med knærne i nitti graders vinkel.
 • Ligg 10-20 minutter.
 • Det er ikke bra å ligge for lenge, legg deg heller ned oftere. Flere ganger om dagen er bra.
 • Dette er ikke en sovestilling. Hvis du er trett og må sove kan det være bedre å finne ei seng.


Hvorfor
Aktiv hvilestilling er en effektiv måte å ta pause på. Det er både sunt og naturlig å legge seg nedpå i løpet av en dag.

Med bøker under hodet beholdes sammenhengen mellom nakken og resten av ryggen. Beinstillingen motvirker at korsryggen dras opp fra underlaget. Føttenes kontakt med bakken gjør at balansesansen fortsatt er aktiv.

Unødvendige spenninger gjør at du presser kroppen sammen. Aktiv hvilestilling er ideell for å gi slipp på unødvendig spenning og tillate lengde og bredde i kroppen. Dette kan lære deg noe om organisering av muskelspenning når du er oppreist og i bevegelse. Det er viktig at du ikke prøver å gjøre noe mens du ligger der men lar forandringer skje av seg selv.

Har du ryggsmerter gir denne posisjonen både avlastning og variasjon for ryggen.

Bruker du aktiv hvilestilling jevnlig vil det fremskynde endringsprosessen som timene setter igang. Du vil kunne få mer ut av timene.aktiv_hvile

Til toppen av siden

Tilbake til
Tips & artikler